diumenge, 18 d’octubre del 2009

Manifestació a Llanera contra el macroabocador. La guàrdia civil tracta els manifestants com si foren terroristes: identificacions i denúncies

Extret del blog de Cucarella

L’última manifestació impulsada per la Plataforma No al Macroabocador de Llanera ha recorregut avui els carrers d’aquesta població de la Costera de Ranes. Gent vinguda de les diferents poblacions de les comarques afectades, la Costera i la Canal de Navarrés, s’ha congregat a la població de Torrella, des d’on s’ha iniciat la manifestació, molt nombrosa, que aviat s’ha endinsat pels carrers de Llanera i l’ha travessada de cap a cap, d’anava i de tornada. Tot i que corria un bufit de vent fresquet, s’hi han vist moltes samarretes, blanques i negres, amb el lema de batalla: «No a l’abocador de Llanera».

La manifestació, pacífica i festiva, s’ha desenvolupat a ritme de batukada. Tanmateix, la guàrdia civil hi ha estat present i val a dir que ha volgut fer notar la seua presència. I no ha vingut a “mantenir l’odre” ni a organitzar el trànsit, sinó a identificar i denunciar. A intimidar. N’hi havia d’uniforme i també de particular, altrament dits “de la secreta”. Només iniciar-se la manifestació, quan només quedava la cua per moure, agents d’uniforme han obligat a identificar-se a les persones que portaven la pancarta final, d’Énguera, i els han pres les dades. La seua actuació ha estat semblant a la que protagonitzaren en la concentració de Roglà i Corberà: xulesca i intimidatòria. La provocació policial se n’ha eixit de solc quan agents de paisà i d’uniforme han tret de la manifestació, per la força, tres jóvens del col·lectiu La Lloca de Canals i en un passatge els han obligat a identificar-se i els han denunciat. La gent, però, se n’ha adonat i ha eixit en defensa dels jóvens. Els han adreçat crits de «¡Fora! Fora!», i «Mans enlaire, açò és un atracament!». Conforme anaven sabent què passava, corrien de boca en boca comentaris indignats per l’actuació intimidatòria de la guàrdia civil. «Ens tracten com si fórem terroristes», el més repetit. Han estat moments de molta tensió que els organitzadors han intentat de reconduir demanant que tornàrem a la manifestació.

Atès que hi havia càrrecs del PSOE, els he instat a demanar a explicacions al Delegat del Govern, l’excomunista Ricardo Peralta, sobre la forma d’actuar de la guàrdia civil. Qui els ha ordenat que feren identificacions i denúncies? Per què hi havia “secretes” entre els manifestants com si fórem en ple franquisme? Fet i fet, per damunt dels alcaldes i altres càrrecs municipals i supraminicipals que puguen haver ordenat aquestes actuacions antidemocràtiques, la màxima responsabilitat sobre les actuacions de la policia nacional i la guàrdia civil correspon al Delegat del Govern. Davant aquest requeriment, un dels càrrecs del PSOE de la comarca s’ha interessat pels tres jóvens denunciats i s’ha compromés a aclarir els fets. Veure’m en què queda tot plegat.

En resum, bona resposta participativa, pacífica i responsable, i una actuació policial més pròpia dels anys sinistres del franquisme. Es nota que la resposta popular contra el macroabocador de Llanera està posant nerviosos als polítics del negoci.