dimecres, 25 de novembre del 2009

Delegació de l'esquerra independentista a la Trobada per l'acord humanitari a Colòmbia


Una delegació d'Endavant assistí a l' "Encuentro nacional e internacional por el acuerdo humanitario i la paz en Colombia" (trobada nacional i internacional per a l'acord humanitari i la pau a Colòmbia) a la ciutat de Cali.

L'agenda de treball que van assumir els participants a la trobada ha de permetre articular un moviment popular, social, indígena i polític a Colòmbia al voltant de l'acord humanitari com a primer pas per arribar a una sortida política al conflicte social i armat, que només serà possible superant les causes que el van generar.

Colòmbia te una història marcada per la desigualtat social, l'explotació econòmica i l'exclusió política. S'aguditza en els últims temps l'increment de la pobresa, l'atur, l'analfabetisme, la desescolarització de milions de nens i nenes... La crisi humanitària que pateix Colòmbia es veu agreujada pel desplaçament forçat de més de quatre milions d'habitants del camp cap a la ciutat.

Les classes dirigents corruptes i genocides utilitzen el paramilitarisme per perpetuar-se en el poder i procurar que res canvi. Més de 80 congressistes membres de la coalició del govern son investigats per relacions amb el paramilitarisme. També cal destacar el servilisme de les classes polítiques cap a Estats Units amb la pròxima instal·lació de més de set bases militars en territori colombià.

Dins d'aquest context es desenvolupà "el Encuentro Nacional e internacional por el acuerdo humanitario y la paz en Colombia" La trobada que es va celebrar a la ciutat de Santiago de Cali els dies 13, 14 i 15 de novembre va aplegar més de quatre mil persones i va arrancar amb una marxa per la ciutat. Durant els tres dies recolzat per més de cinquanta organitzacions polítiques, sindicals i estudiantils es van debatre en varies taules diversos temes al voltant de l'acord humanitari i la solució política al conflicte social i armat. Postura totalment contraposada amb la "solució" que impulsa el govern d'Uribe que sota la política de la "Seguridad democrática" pretén acabar amb el conflicte mitjançant la força. També hi va assistir una delegació d'internacionals amb representants de Bolívia, Equador, Grècia o els Països Catalans, entre altres.

La nota negativa la va posar, com no, l'estat colombià quan va voler realitzar una detenció il·legal d'un dels participants a la trobada, que per sort va ser aturada per altres participants. L'agenda de treball que va sortir de la trobada ha de permetre articular un moviment popular, social, indígena i polític a Colòmbia al voltant de l'acord humanitari com a primer pas per arribar a una sortida política al conflicte social i armat, que només serà possible superant les causes que el va generar.

[+] mandatohumanitario.blogspot.com /// encuentroporlapaz2009.blogspot.com/